Zehirlenme belirtileri ve tedavisi; İnsan vücuduna farklı şekillerde girdiğinde işleyişini ve yapısını tahrip eden veya yok eden, ölüme sebep olabilen maddelere zehir bu maddelerin vücuda girmesi sonucu meydana gelen duruma da kısaca zehirlenme denir. Zehir solunum yoluyla, ağızla, deri ve kan ile vücuda girer.
En sık karşılaşılan zehirlenmeler;
Zehirlenme Belirtileri Ve Tedavisi
1- Solunum Yolu İle Zehirlenme:
Uzun süre zehir üreten gazların solunum yolu ile alınması şeklinde oluşan bir zehirlenmedir. Kanın oksijenle birleşmesine engel olan bu zehirlenmenin belirtileri, bulantı, kusma, halsizlik, hareket edememe, kaslarda gevşeme, deride kiraz kırmızısı görünüm , sonra morarma, solunum zorluğu, durması, baş dönmesi , kulak çınlaması, bilinç kaybı, koma, kalp durması şeklindedir.
Solunum Yolu Zehirlenmesi Tedavisi:
- İlk olarak kapı, pencere açılır veya kişi temiz havaya çıkarılır.
- Nefes almıyorsa hemen suni solunum yapılır.
- Zor nefes alıyorsa, kusuyorsa yan yatırılır.
- Kalbi durmuşsa kalp masajı yapılır
- Sıcak tutulur.
- Acilen en yakın sağlık kuruluşuna götürülür.
2- Sindirim Yolu İle Zehirlenme:
Ağız yoluyla gereğinden fazla ilaç almak, farkında olmadan zehirli gıdalar yemek, kimyasal maddelerin özellikle küçük çocuklar tarafından içilmesi sonucu oluşan zehirlenmelerdir.
Zehirlenme Belirtileri ; Karın ağrısı, krampı, ağızda yanma, değişik tat, yutma zorluğu, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı , baş dönmesi, bitkinlik, konuşmada zorluk, solunum ve dolaşım bozulduğu, görme bozukluğu şeklindedir.
Sindirim Yolu ile Zehirlenme Tedavisi;
- Öncelikle zehirlenmeye neden olan madde belirlenir.
- Bilinci yerinde ise ilk 2 saat içinde kusturulur en etkili kusturma yöntemi boğazı parmakla uyarmaktır.
- İlaçla zehirlenmişse hemen bol su verilerek kusturulur
- Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde, bilinci yerinde değil ve zehirlenmenin üzerinden 2 saatten daha fazla zaman geçmişse kişi kesinlikle kusturulmaz, bol su verilir. İki saatten uzun zaman olduysa zeytinyağı ve yine bol su verilir.
- Yoğurt, ayran, yumurta akı koruyucu olarak verilebilir fakat çok etkili değildir.
- Kimyasal madde zehirlenmelerinde nişasta, süt verilebilir.
- Yan yatış pozisyonunda yatırılır.
3- Deri Yoluyla Zehirlenme:
Deri içine ve altına sokulan hayvansal zehirlerin meydana getirdiği zehirlenmelerdir.
Yılan ısırması: En zehirli yılanlar kobra ve engerektir. Yılan ısırdığında üst çenesinde bulunan zehiri kasların kasılmasıyla dişlere iletir oradan da insan vücuduna dağılır. Isırık çoğunlukla yarım ay halinde ve deride diş izleri vardır. Zehirin tesiri beyin ve kan dolaşımında görülür. Zehirlenme belirtileri Ağrı, yanma, bulantı, kusma, uyuklama, solunum kaslarında felç, solunum durması – şok şeklindedir.
Deri Yoluyla Zehirlenme Tedavisi:
- Isırılan yer yıkanır
- Kırılan bölge kalp düzeyinden aşağıda tutulur, hareket ettirilmez.
- Zehirin dağılmadan dışarı atılması için geniş bir bezle alttan üstten turnike uygulanarak 30 dakikayı geçmemişse ısırılan yere derin olmayan paralel iki çizik atılır. Turnike 15 dakikada bir gevşetilir.
- Ağzında diş çürüğü, diş eti hastalığı olmayan biri tarafından 3-5 kez emilerek tükürülür. Sonra hijyenik bir bezle üzeri kapatılır. Varsa ilkyardımcı zehiri emmeden önce ağzını zeytinyağı ile çalkalamalıdır.
- O bölge soğuk tutulur.
- Yılan serumu için sevk edilir. Son yıllarda yaranın kesilip emilmesi, bazı bilim adamlarınca enfeksiyon kapma olasılığı sebebiyle önerilmemektedir.
Akrep sokması: Belirtileri Ağrı, yanma, uyuşukluk, baş ağrısı, kaslarda kasılma, tükürük salgısının artması, solunum güçlüğü, şok belirtileri, idrar, dışkı kaçırmadır.
Tedavi: Sokulan yer yıkanır. Sokulan yerin altından ve üstünden turnike uygulanır .
Ağrıyı gidermek için karbonat bulamacı, amonyak sürülür
Buz konur, kalp düzeyinden altta tutulur.
Dinlendirilir, kramp giren bölgeye sıcak kompres yapılır.
Şoka karşı önlem alınır.
Akrep serumu için sevk edilir
Sokulan yerin kesilmesi konusu henüz netlik kazanmamıştır.
Tüm zehirlenmelerde 0800 314 79 OO numaralı Zehir Danışma merkezinin aranabileceği unutulmamalıdır.
İlaç ve kimyasal madde zehirlenmelerinde zehirlenmeye sebebiyet veren madde mümkünse sağlık kuruluşuna giderken mutlaka götürülmelidir.
Zehirlenme belirtileri ve tedavisi yazımızı beğendiniz mi? Zehirlenme belirtileri ve tedavisi yazımıza yorum yapmak istermisiniz?