Panik atak nedir?, panik atak belirtileri, panik bozukluğu aşaması, panik atak tedavisi, panik atak yaşayan biri ne yapmalıdır; Psikolojik rahatsızlıkların pek çoğu birbirini tetikleyici niteliktedir bu durum gerçek rahatsızlığın tespitini doğru yapmayı gerektiriyor. Panik Atak tedavisi hakkında bilgi vermeden önce panik atak hastalığını tanıyalım.
Panik Atak nedir?
Kısaca yoğun kaygı hali olarak tanımlayabileceğimiz panik atak, genellikle ani gelişen olaylara karşı verilen yoğun tepkiyle kendini gösterir. Aniden gelişen fakat büyütülmeyecek bir olay panik atak durumundayken bir felaketin habercisi olarak yorumlanabilir ve kişinin yoğun bir şekilde kaygılanmasına paralel fiziksel ve psikolojik tepkiler vermesine yol açar. Kimi zaman fiziksel bir reaksiyon olan hafif bir kalp çarpıntısı psikolojik etmenlerle kalp krizi gibi gelebilir, kişi beyin kanaması ve felç geçireceğini düşünerek paniğe kapılabilir.
İlerleyen aşamalarda kişi yoğun gerginlik yaratan bu panik atak durumlarını yeniden yaşamak istemediği için psikolojisini hastalığa teslim etmeye başlayabilir. Tekrar kriz gelirse kendimi kontrol edemeyeceğim, bayılacağım gibi ön kaygılar yaşayabilir. Ölüm korkusu panik atak hastalarında çok sık rastlanan bir durum olarak kendini gösterir.
Panik Atak Belirtileri;
Çarpıntı, terleme, nefes almakta güçlük çekme, yoğun baş dönmesi ve bunlara paralel bayılma hissine kapılma gibi durumların yaşanması panik atak belirtileri arasında en güçlü olanlarıdır. Bunlara ek olarak aniden sıcak basması veya üşüme, titreme, karıncalanma hissi gibi durumlarda panik atak belirtileri arasındadır.
Panik Bozukluğu Aşaması;
Panik atak belirli aralıklarla kendini tekrar eden bir evreye geldiğinde kişi atakların yeniden başlayacak olmasından dolayı endişe duymaya ve beklenti kaygısı gütmeye başlar. Bu durum, ön kaygılanmayı beraberinde getirir ve kimi zaman panik atak krizlerini de beraberinde getirir. Kişi panik atağı tetikleyebileceğini düşündüğü, daha önce panik atak yaşadığı durumları ve ortamı bir korku unsuru olarak zihnine yerleştirir ve aynı durumlar altına girmekten kaçınmaya başlar. Kalabalık bir caddeye girdiği takdirde bayılacağından korkan hasta, kalabalık caddelerden geçmeye korkmaya ve bir süre sonra bundan kaçınmaya başlar.
Bu gibi örnekler çok daha farklı konularda benzer şekillerde kendini gösterebilir. Normal biri için sıradan gelen durumlar panik atak hastası için çok büyük kaygılara yol açabilir. Tüm bu yaşananlar kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye ve sınırlanmasına sebep olmaya başlar.
Panik Atak Yaşayan Biri Ne Yapmalıdır?
Panik atak hastalarının büyük bir bölümü çareyi psikiyatristlerde değilde dahiliye, nöroloji gibi farklı uzmanlıklarda, acil tıp merkezleri veya polikliniklerde arar. Bu gibi yerlerde hastaya serum verilir veya iğne yapılır, hasta istirahate gönderilir. Rahatsızlığın temeline inilmez ve dolayısıyla tedavi edilmez. Panik atak rahatsızlığı yaşayanların süreci uzatmadan bir psikiyatriste başvurmasında fayda vardır.
Panik Atak Tedavisi (Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir)
Panik atak tedavisi mümkün olan bir psikolojik rahatsızlıktır. Fakat bu durum ciddiye alınmaması gerektiğini göstermez. Tedavi süreci ciddiyetle yürütüldüğü takdirde tamamen iyileşmek mümkündür. Kişinin panik atağının tedavi edilebilmesi için ataklar ile başa çıkmayı öğrenip neler yaşadığını anlamlandırabilmesi önemlidir. Bu noktada psikiyatr desteği önemli rol oynar. Tedavide hedeflenen kaygıları tamamen ortadan kaldırmak değil başa çıkmayı ve kontrol altına almayı öğrenebilmekten geçer. Bu süreç ilaç tedavisiyle de desteklenebilir.