Kabakulak nedir, Kabakulak tedavisi: Kabakulak hastalığı kısa süreli bir hastalık olup, bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer çalışıyor veya okuyorsanız işe/okula gitmeyin; ağrı kesici ilaçlar alın. Kabakulak hastalığının tıptaki adı: Epidemik parotitis’dir.
Kabakulak Nedir?
Daha çok 5 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklara bulaşan bir virüs hastalığı. Vücuttaki bezlerin çoğunu, ama en çok tükürük bezlerini etkiler.
Kuluçka devresi: 12-28 gün. Genellikle 17-18 gün.
Bulaşma süresi: Hastalık meydana çıkmadan bir gün önce başlar, şişlik tamamen kaybolduktan 7 gün sonraya kadar devam eder.
Yayılma : Havadaki zerreciklerle.
Belirtileri: Asıl belirtilerden 24 saat önce bazen hafif ateş olur, ondan sonra bir kulağın önündeki bez şişer; ağız açılırken ağrır. Bazen bundan sonraki 4-5 gün içinde öteki belirtileri baş gösterir. Husyeler büyür ve hassaslaşır, yumurtalığın iltihaplanmasından ötürü karın bölgesinde ağrı olur, bu da kız çocuklar arasında pek yaygın değildir.

Kabakulak Tedavisi:
Bu hastalığa özgü bir tedavi biçimi yoktur. Sıcak su torbas ve ağrı dindirici ilâçlar kullanılabilir. Sulu yiyecekler.
Korunma : Zamanımızda kabakulak için aşı yapılmıştır, ama bu hastalık için aşı uygulamaya değmez.
Sonuç : Genellikle arıza bırakmayan hafif bir hastalık olmakla beraber, husyelere vurduğunda insanın üreme gücünü kaybetmesine sebep olabilir; bazen de bir kulağı sağır etmekle sonuçlanabilir.
ERKEK ÇOCUKLAR BULUĞA ERMEDEN KABAKULAK GEÇİRİRLERSE MEMNUN OLMAK GEREKİR: Hastalığın çocuğa bulaşmasından korkmayın.