Bilgizade – Güncel Sosyal İçerik Platformu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol

Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol

bilgin bilgin -
1452 0
Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol
Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol
Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol

Girişimciliğe bakış ve başarıya giden yol; Ekonomiyle iç içe olan hayat içinde her gün içinde bir fikir olan insanlar ile karşılaşmaktayız. Fakat normalde başarılan işlerin sayısı düşünülen işlerden ve konuşmalarda dile getirilen işlerden çok daha azdır. Etrafımıza dikkatli olarak tekrar baktığımızda, başarılı olmuş işletmeler, girişimciler görürüz fakat bir o kadar da başarısız olanlar vardır. Özellikle yaşam içerisindeki büyük bir bölümümüzü aynı yerlerde geçirmişsek, eskiden ufak bir kitapevi olan yer büyük baskı merkezine, küçük dondurmacı olan yerler büyük tatlı fabrikalarına dönüşmüştür. Bu başarılı işlerin yanında muhtemelen  her birimizin çevresinde bir firmanın içinde her ne yapıldıysa da tutunamadığını, bir aylık restoran, ikinci aylık bir kafe, belki bir yıl sonrasında ise  bir araba galerisi olduğunu görebiliriz.

Girişimciliğe Bakış ve Başarıya Giden Yol

Bir insanı girişimci olmaya ve denemeye iten nedenlerin ne olduğuna bakacak olursak bir çok etken görebiliriz. Bir girişimciyi iyi bir yola sürükleyecek ve başarıya götürecek olan etkenlere bakmadan önce bir insanın girişimci niteliğine sahip olup olmadığını düşünmek de önemlidir. Kimi insan başkalarının emri altında çalışmak istemediği için kimi insan ise mevcut durumdaki kazancına göre daha iyi bir gelir elde etmek için yeni bir iş veya meslek girişimini düşünmektedir.

Bunun yanında bir insanın kendi geleceği hakkındaki kararları ve hırsını özgür bırakmak veya bağımsız ya da özgür bir iş ortamına sahip olmak, kendi kısmetleri içerisindeki fırsatları değerlendirmek isteyenleri de düşünebiliriz. Çoğu zaman ise yaşamın kendisi bizi girişimci olmaya ve kendi işinin peşinde koşmaya itebilir. Normal durumlarda az gelir elde eden ve maddi manevi herhangi bir amaç içerisinde olan veya olmayan emekliler de bu grup içerisine dahil edilebilir. Kendi işini kurmak gibi bir karar alan ve bu sürecin sonunda bunu başaran insanlar sonuçta bir ödül alırlar ve ayrıca başlatmış olduğu bir olumlu değer ile toplumsal faydayı arttırır.

Girişimcilik konusundaki bilgileriniz becerileriniz veya mevcut konunuza bakış açınız hatta hayata bakış açınız ne olursa olsun bilmeniz gereken ve sahip olmanız gereken 3 ana yetenekten bahsedersek sanırım yanılmayız. Bunlar bilgi birikimi, beceri bütünlüğü ve davranışlarınızın şeklidir. Girişimci olabilmek için bir iş fırsatına, müşterilerin kendisine, üretim süreci, işletme yönetimi, pazarlar, rakipleriniz, teknik konular, yardım bulunabilecek kaynaklar gibi konularda da bilgi sahibi olmanız ya da bu konulara ilgili olmak gerekebilir. Beceri bütünlüğünden bahsettiğimiz ise bir araba kullanmak gibi bu bilginizi uygulamaya dönüştürme yeteneğinizdir. Bir girişimci bu işin gerektirdiği teknik konularda ve aynı zamanda pazarlama, finansal yönetim, organizasyon, planlama ve liderlik gibi konularda da bilgi beceri sahibi olmak zorundadır.

Bir girişimcinin başarılı olabilmesi için gerekli olan kriter nedir? Bu başarıya olan şansın süreci nedir?

Piyasa içerisinde kurulu işler girişimciler için çoğunlukla iş fikri, onların kaynakları olmaktadır. Bir sektörde başarılı olmuş bir girişimci zaman içerisinde kendisine rakip yaratmaktadır. Yani o piyasaya onu taklit ederek veya örnek alarak başka girişimciler de girmek isterler. Burada gördüğümüz düşünce ise bu fikrin özgün olmasının yukarıdakileri getirmesidir. Başarılı olmak ciddi anlamda özgünlük ve planlama gerektirir.  Bu faktörlere “temel başarı kriteri” dersek yanlış olmaz. Bir iş planı hazırlamak önemlidir. İş planı ise, girişimcinin kendi fikirleri ve işleri ile ilgili düşüncelerinin, hedeflerinin, planlarının bulunduğu bir dosyadır ve bu dosya girişimciye yol gösteren bir rehber niteliğindedir.

İş Planı,

· Girişimcinin özelliklerini ve hedeflerini,
· Kurulacak işin temel niteliklerini, yasal yapısını, ortaklarını,
· Hedeflediği piyasanın özelliklerini,
· Müşteri kitlesine ulaşmak için uygulayacağı satış ve pazarlama çalışmalarını,
· Ürün ya da hizmetlerini üretmek için uygulayacağı süreçleri,
· Kuracağı işletmenin teknik sistemlerini,
· İşletmeyi yürütmek için gerekli idari süreçleri ve örgütlenmeyi,
· İşletmenin tahmini üretim ve satış planlarını,
· İşletmenin finansal hareketlerini,
· İşletmenin finansal karlılığını,

Bu tür bir plan içerisinde sistemli ilerleyecek olan girişimci başarıya giden yolda büyük bir adım atmış olur.

Girişimciliğe bakış ve başarıya giden yol yazımızı beğendiyseniz lütfen yorum yapmayı unutmayın.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir