Geri ödemesiz hayvan kredisi Türkiye’de çiftçilerin, ekonomik olarak kalkınması için ciddi bir avantaj sağlar. Çiftçilerin, IPARD-2 programı aracılığıyla hayvancılık yatırımlarını finanse etmek için geri ödemesiz hibelere erişmeleri mümkündür. Bu program, çiftçilere ve köy işletmelerine mali yardım sağlayarak Türkiye’deki kırsal alanların kalkınmasını desteklemek için tasarlanmıştır.
IPARD-2 programı kapsamında çiftçiler, belirli illerde besi çiftliği kurma maliyetinin %80’ine varan oranda hibe alabilecektir. Bu hibeler, küçükbaş, kümes hayvanları ve büyükbaş hayvancılık dahil olmak üzere çeşitli hayvancılık yatırımlarını finanse etmek için kullanılabilir.
Bu hibelerin belirli hüküm ve koşullarının değişebileceğini unutmamak gerekir. Bu hibeler için özel gereksinimler ve uygunluk kriterleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için ilgili devlet kurumu veya program yöneticisi ile iletişime geçmeniz önerilir.
Geri Ödemesiz Hayvan Kredisi Veren Banka ve Kuruluşlar
Türkiye’de, tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilere hibe ve diğer mali yardımlar sağlayan çeşitli kurumlar bulunmaktadır.
Geri ödemesiz hayvan kredisi veren banka ve kurumlardan bazıları;
- Kalkınma ajansları: Bu ajanslar, tarımın ve kırsal alanların gelişimini desteklemek için çiftçilere hibeler ve diğer mali yardım biçimleri sunabilir.
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK): TKDK, çiftçilere ve kırsal işletmelere hibe ve diğer mali yardımlar sağlayan bir kurumdur. Ajans, belirli projelerin maliyetinin %80’ine kadar hibe sunabilir.
- İl/İlçe Tarım Müdürlükleri: Belirli bölgelerdeki tarımsal faaliyetlerin denetlenmesinden sorumlu olan bu kuruluşlar, çiftçilere canlı büyükbaş veya küçükbaş hayvan alımını desteklemek için hibe verebilir.
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Kurumu (KOSGEB): KOSGEB, tarım sektöründekiler de dahil olmak üzere küçük ve orta ölçekli işletmelere mali yardım ve diğer destekler sağlayan bir kurumdur. KOSGEB, üretilen hayvanlar için ticari işletme kurma maliyetinin %60’ına kadar hibe verebilir.
- Ziraat Bankası: Türkiye’nin en büyük tarımsal kalkınma ve yatırım bankası olan Ziraat Bankası, 2021 yılı itibarıyla 100.000 TL’den başlayan faizsiz hayvan kredisi sunmaya başlamıştır.
Bu hibelerin ve kredilerin belirli hüküm ve koşullarının değişebileceğini unutmayın, bu yüzden iletişime geçerek daha fazla bilgi alın.

TKDK Geri Ödemesiz Hayvan Hibesi Başvurusu
IPARD-2 programı ile TKDK’dan geri ödemesiz hayvan kredisi başvurusunda bulunmak için şu adımları izlemelisiniz:
- TKDK’nın desteklediği 42 ilden birinde mutlaka hayvancılık alanında yatırım yapın.
- IPARD-2 Çağrı duyurularını takip edin. Bunu, yerel gazete veya radyoya abone olarak, TKDK web sitesini kontrol ederek veya e-posta listelerine abone olarak yapabilirsiniz.
- IPARD-2 Çağrısı duyuruları yapıldıktan sonra, program kapsamında yer alan konuları gözden geçirin ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı belirleyin. Bu konular, tarımsal işletmelerin fiziksel yapılarının iyileştirilmesini (süt, et, kümes hayvanları ve arıcılık işletmelerinin modernleştirilmesi), tarım ürünlerinin (balıkçılık, süt ürünleri ve kırmızı et) işlenmesi ve pazarlanması ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesini (işleme ve paketleme) şeklindedir. Ayrıca arıcılık ile ilgili iyileştirmeler de konular arasındadır.
- İlgili konulara ilişkin başvuru kılavuzu ve formlara https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/BasvuruIslemleri adresinden ulaşabilirsiniz.
- Başvuru formunu doldurun ve gerekli tüm destekleyici belgeleri toplayın.
- Doldurduğunuz başvuru ve destekleyici belgeleri size en yakın TKDK il koordinatörüne teslim edin.
TKDK’nın IPARD-2 programı kapsamında sağladığı geri ödemesiz kredinin yalnızca belirtilen illerdeki çiftçilere verildiğini ve kredinin toplam proje maliyetinin bir yüzdesi (2021’de %80) olarak verildiğini belirtmekte fayda var. Yükümlülüklerinizi anladığınızdan emin olmak için kredinin şartlarını ve koşullarını dikkatlice incelemelisiniz.
KOSGEB Geri Ödemesiz Kredi Desteği
KOSGEB, Türkiye’de hayvancılık da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) destek sağlar.
Çiftçiler KOSGEB’den geri ödemesiz hayvan kredisi desteği alabilmek için aşağıdaki alanlardan birinde ticari faaliyette bulunmanız gerekmektedir:
Bu alanlar;
- Kanatlı etinin işlenmesi ve depolanması
- Et ve kümes hayvanı ürünleri imalatı
- Balık, kabuklu deniz ürünleri ve yumuşakçaların işlenmesi ve depolanması
- Bitkisel ve hayvansal sıvı ve katı yağların imalatı
- Hazır hayvan yemleri imalatı
- Çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı
- Hazır evcil hayvan mamalarının imalatı
- Tarımsal hammaddelerin ve canlı hayvanların toptan ticareti
- Tahıl, işlenmemiş tütün, tohum ve hayvan yemi toptan ticareti
- Canlı hayvanların toptan ticareti
- Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda balık, kabuklular ve yumuşakçaların perakende ticareti
- Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda çiçekler, bitkiler, tohumlar, gübreler, evcil hayvanlar ve evcil hayvan mamalarının perakende ticareti
- Botanik ve hayvanat bahçeleri ve korunan alanlarla ilgili faaliyetler
Bu alanlardan birinde ilk kez iş kuruyorsanız, KOSGEB’in sunduğu “Yeni Girişimci Destek Programı”ndan yararlanabilirsiniz. Hak kazanmak için, KOBİ olarak kayıtlı olmak ve devlete herhangi bir vergi borcunuz olmaması gibi belirli kriterleri karşılamanız gerekir. KOBİ kayıt işlemini tamamladıktan sonra KOSGEB’in online sistemi üzerinden destek başvurusunda bulunabilirsiniz ve geri ödemesiz hayvan kredisi almaya hak kazanabilirsiniz.