Bilgizade – Güncel Sosyal İçerik Platformu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Diyet
  4. »
  5. Dukan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Dukan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Hoca Hoca -
1282 0

Dukan Diyeti

Son zamanlarda bazı diyetler moda olarak görülse de bazı diyetlerin gerçekten işe yarayarak uygulayıcılarının en iyi şekilde kilo vermelerini sağladığı görülmektedir. Kısa zaman içinde kilo vermek isteyenlerin en çok uyguladıkları dukan diyetinin atak evresi, seyir evresi, koruma evresi ve güçlendirme evresi ile dikkat çektiği görülüyor. Karbonhidrat ve yağ tüketiminin hemen hemen hiç yapılmadığı bu diyette protein tüketimine oldukça fazla önem veriliyor. Dukan Pierre tarafından büyük araştırmalar yapılarak hazırlanmış bu diyet türü daha sağlıklı olmak ve kalıcı kilo vermek isteyenler için bulunmaz bir nimet olarak görülüyor. Dukan diyetinde açlık hissi de neredeyse tamamen ortadan kalkabiliyor.

Atak Evresi

Dukan diyetinin ilk başlangıcı olarak kabul edilen atak evresinde sadece yüksek protein içeriği ile beslenilerek bir haftayı protein harici hiçbir besin tüketmeden geçirmek gerekmektedir. Yağ tüketiminin hiçbir şekilde yapılmaması gerektiği atak evresi dukan diyeti sürecinde yemeklerde tuz kullanılmaması gereklidir. Metabolizmanın en iyi şekilde hızlandığı atak evresinde bu atak evresini daha uzun geçirmeye sebep verilecek olan kiloya aittir.

Süre atak evresinde eğer verilecek olan kilo 5 kilo ise 3 gün sürdürülmeli, eğer 10 kilo ise atak evresi 5 gün olarak belirlenmeli eğer 20 kilonun üzerinde kilo vermek gerekiyor ise atak evresi 10 gün ve daha fazlası olarak belirlenmesi gereklidir.

Atak evresinde hangi gıdalar tüketilebilir?

Yemeklere tat katabilmek için sirke, bazı baharatlar, hardal ve soya sosu kullanılabilir. Az yağlı süt ürünleri, yumurta, kabuklu deniz canlıları, yulaf kepeği, balık, sığır eti, dana eti, beyaz tavuk eti, hindi eti (beyaz etler derisiz tüketilecek) ve koyun eti kesinlikle tüketilmeyecek.

Seyir Evresi

Seyir evresi dukan diyeti için bazı sebzelerin eklenebileceği bir evredir. Bu evrede; Brüksel lahanası, lahana, havuç, pancar, brokoli, enginar, kuşkonmaz, salatalık ve patlıcan dukan diyetine besin olarak eklenebilir. Seyir evresi kişinin ne kadar kilosu var ise o kadar fazla kilosunu verebileceği bir evre olarak kabul edilmektedir. Ayda beş kilo vermenin kabul gördüğü seyir evresinde bu evre her aya beş kilo düşecek şekilde ayarlanarak kişi tüm kilolarından dukan diyeti seyir evresi ile kurtulabilir. Seyir aşamasında tüketilen gıdalar; salatalık, patlıcan, enginar, dolmalık biber, karnabahar, brokoli, bürüksel lahanası, yulaf kepeği, havuç, şalgam olarak sayılabilir. Seyir evresinde de aynı atak evresinde olduğu gibi yağ kullanmak kesinlikle yasak olarak görülüyor.

Güçlendirme Evresi

Kişi ideal kilosuna dukan diyeti yaparak ulaştığında kesinlikle dukan diyeti güçlendirme aşaması yaparak kilosunun kalıcı olmasını sağlamalıdır. Bu süreçte tükettiği gıdalar yine her zamanki gibi protein ağırlıklı olmalıdır. Dana eti serbest olarak tüketilirken, kuzu eti haftada sadece iki kez tüketilmelidir. Yulaf kepeği, meyve, peynir, meyve, tam buğday ekmeği gibi gıdaların tüketimi güçlendirme evresi dukan diyetinde yapılabilir.

Korunma Evresi

Düzenli olarak her gün üç yemek kaşığı kadar yulaf kepeği yenilebildiği gibi korunma evresi dukan diyeti dahilinde her gün mutlaka en az yirmi dakika kadar yürüyüş yapılması gerekir. Biraz karışık gıdaların ölçülü olarak tüketilebileceği bu evrede her hafta iki gün veya bir gün olmak üzere protein destekli diyet günü geçirilmesi gereklidir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir